söndag 11 december 2011

"Domarskandal"

I föregående inlägg så talade jag om El Clasico, hur den inte lever upp till förhoppningarna. Något som gör att matcherna blir som dom blir är att domaren inte pallar trycket och inte dömer riktigt. Menar inte att domaren ej får göra misstag, men jag tror att fler domare hade underlättat väldigt mycket. När jag ändå pratar om El Clasico, Messi hade redan ett gult kort och gör två riktigt fula tacklingar som skulle resulterat i ett gult kort i vilken annan match som helst, mot vilken spelare som helst, men domaren pallar inte trycket och vågar inte visa ut honom.

Detta är bara ett exempel på domarmisstag som resulterar i att matcherna slutar annorlunda. Jag kollade på Stoke - Tottenham idag, domaren för dagen var Chris Foy. I första halvlek var det enstaka frisparks situationer som var tveksamma men resulterade inte i något. Allt började i andra halvlek när Tottenham låg under med 2-0 och fick en väldigt enkel straff som Adebayor sätter dit. Det är sånt som händer och det kan vilket lag som helst köpa, men detta vara bara början. Stoke spelare räddar bollen på mållinjen med armbågen, resulterade i ingen straff. Spelare täcker ett skott med armen, resulterade i ingen straff. Adebayor gör ett mål som var Onside med någon meter, inget mål. Tottenham får en man utvisad, vilket var felbedömt. Detta resulterar i att Stoke vinner med 2-1 och Tottenham tappar 3 viktiga poäng. Även fast jag är ett stort Arsenal fan så är detta mycket tragiskt och det förstör för många fans och för en hel klubb.

Det jag vill se är det som vi ser i Europa spelet, med två extra domare som hjälper till vid målen och håller koll på straffområdet. Hade det funnits såna vid dagens PL match så hade Tottenham fått fler straffar och domaren hade inte behövt stå ut för den kritiken han kommer få av många. Denna matchen är ett exempel och det finns tusen andra där det hade behövts fler ögon på planen. Om vi kollar till NHL så har dom fyra domare på den lilla ytan bara för att inte missa något. Detta borde resultera till att fotbollen ska ha minst dubbelt så många under en fotbollsmatch. En till sak som hade varit bra är om man hade haft en eller två personer som sitter och kollar på matchen ur andra synvinklar som ropar till om det är något dåligt som händer. För alla domare går runt och pratar med varandra med mikrofonerna och denna kommunikationen har lett till det bättre, att ha två till som håller koll på offside och mål, hade gjort matcherna mycket jämnare men framför allt så hade bästa laget vunnit.

Om nu UEFA, Fifa och speciellt FA kunde få ut tummen ur röven och göra något, så hade dom insett att det dom gör hade gjort fotbollen jämnare och fansen hade sluppit bli arga på få personer, domarna hade sluppit den pressen dom har på sig. Detta är en ekonomisk fråga också, det förstår jag, men fotbollen vinner mer på detta än vad de förlorar.

-Admir Sahman

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar